Valg af dundyne fra Ringsted Dun

Valg af dundyne fra Ringsted Dun

En god nattesøvn kræver ikke kun en god seng, men også en god dyne. Vi bruger ca. en tredjedel af vores liv i sengen – derfor er det også vigtigt at prioritere at sove godt. Din nattesøvn spiller en afgørende rolle i dit daglige velvære, og valget af den rigtige dyne kan have en betydelig indvirkning på kvaliteten af din søvn. Der findes et væld af dyner på markedet, hver med forskellige fyldmaterialer, størrelser og varmegrader, så det kan være en udfordring at finde den perfekte dyne, der passer til dine personlige præferencer. I det følgende vil vi guide dig til, hvordan du vælger den rigtige dundyne.

 

En dundyne har en levetid på ca. 10 år, hvis den behandles efter anbefalingerne. Over tid vil dynen miste dens naturlige spændstighed og volumen, og du vil ikke længere have den samme fornemmelse af en dunlet og lækker dyne. Husk at det altid er en god ide at tage udgangspunkt i den dyne du har i forvejen, hvis du altså har været tilfreds med det igennem årene.

 

Dun kvalitet og bæreevne

Når du skal vælge en ny dundyne, er bæreevne dit vigtigste redskab til at gennemskue dunenes, og dermed dynens, kvalitet. Bæreevnen er et udtryk for volumen og elasticiteten i dunene/fjeren, i forhold til vægten i gram. En høj bæreevne er ensbetydende med, at dunene er lette, luftige og isolerer godt pga. mængden af luft imellem dunene. Den stillestående luft mellem dunene er den luft, som holder på kropsvarmen. Jo højere bæreevne, desto bedre er dunene til at isolere og opretholde varmen.

Ringsted Duns dyner har en bæreevne, der strækker sig fra 9-16. Herunder vil vi uddybe, hvilken bæreevne de forskellige dun har.

 

 

Edderdun / Bæreevne 14-16

Edderdun er en af verdens mest eksklusive råmaterialer til dyner. Dunene indsamles med håndkraft fra edderfugle på de Islandske klipper og netop af denne grund er edderdun meget sjældne og kostbare. Edderfuglen udvikler nogle af verdens varmeste dun, da de lever på de koldeste steder i Nordatlanten. Edderdun har typisk en bæreevne på 14-16 eller højere.

 

 

 

 

 

Gåsedun / Bæreevne 12-13

Gåsedun er kendt for sin eksklusive og høje kvalitet, men mere tilgængelig end edderdun. Gåsedun er meget fyldige og stærke, og kan derved bedre ”bære sig selv” end moskusdun og andedun. Der kan derfor stå mere luft imellem dunene, som er med til at isolere og holde på varmen. Med en gåsedunsdyne får du en meget let og luftig dyne. Gåsedun har typisk en bæreevne på 12-13.

 

 

 

 

 

Moskusdun / Bæreevne 11

Moskusdunene stammer fra moskusanden, hvorfra der kun benyttes de fineste dun fra moskusandens bryst. Moskusdunene er dejlig fyldige og bløde på samme tid og giver en god isoleringskapacitet samt en smule mere tyngde end f.eks. en gåsedunsdyne. Med en moskusdyne får en lækker dyne for pengene. Moskusdun har typisk en bæreevne på 11.

 

 

 

 

Varmegrad / Isolering

Din dynes varmegrad afhænger af flere parametre. Først og fremmest skal du overveje, hvor varm du er om natten. Derudover kan det have betydning, hvor høj rum temperaturen er i dit soveværelse og om du f.eks. sover med åbne vinduer. Disse faktorer kan have betydning i forhold til om du skal vælge en sval, lun eller varm dyne.

Dynens varmegrad er angivet på baggrund af fyldets bæreevne samt mængden af fyld – angivet i gram. Herunder kan du få et overblik over, hvilken varmegrad din dyne skal have.

  • Ekstra sval / Sommerdyne: Den ekstra svale dyne, også kaldet sommerdyne, er til dig, der ønsker en tynd dyne til brug om sommeren.
  • Sval helårsdyne: Den svale dyne er en forholdsvis kold dyne, ligesom sommerdynen. Dog med en smule mere fyldvægt i, hvorfor den også er meget velegnet som en overgangsdyne.
  • Lun helårsdyne: Den lune helårsdyne er den varmegrad, som de fleste vælger til brug i langt de fleste måneder på året. Den er det oplagte valg, hvis du f.eks. kun ønsker én dyne året rundt.
  • Varm helårsdyne: Den varme dyne er til dig, der er meget kuldskær eller sover i et meget koldt soveværelse. Den varme dyne er stor og fyldig.

 

Find forhandler her

 

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *